Dan u Milanu

Milano, sinonim za modu, dizajn i ekonomsku moć, privlači posetioce iz čitavog sveta. Ovaj svetski poznati grad nudi bogatstvo kulture, istorije i umetnosti, čineći ga neodoljivom destinacijom za sve one koji žele da istraže čaroliju Italije. Sa impozantnom katedralom Duomo, remek-delima umetnosti i dobrim stilom svojih stanovnika, ovaj grad će vas oduševiti, a evo i predloga kako da provedete jedan dan u Milanu.

Trg Duomo (Piazza del Duomo)

Trg Duomo, ili Piazza del Duomo na italijanskom, predstavlja srce Milana i mesto gde se spajaju vekovna istorija, kultura i živahna moderna atmosfera grada.

 

On je nesumnjivo najbolje poznat po svojoj spektakularnoj panoramskoj pozadini – Katedrali u Milanu. Katedrala dominira trgom svojom impozantnom belom fasadom i brojnim skulpturama. Sa ovog mesta moći ćete najbolje da vidite grandioznu arhitekturu i uhvatite savršene fotografije ovog arhitektonskog dragulja.

 

Na trgu i u njegovoj blizini nalazi se niz kafića i restorana gde možete probati ukusna italijanska jela, posebno ukusne pizze i paste, ali, pretpostavljate i sami, po znatno većim cenama nego obično. Trg Duomo je takođe idealno mesto za uživanje u tradicionalnom italijanskom espresu ili kafi.

 

Ovaj deo grada često je dom različitim događajima i manifestacijama, posebno tokom prazničnih sezona. Posetioci mogu imati priliku da prisustvuju koncertima, kulturnim festivalima i drugim zabavama, a takođe je i je okružen brojnim muzejima i kulturnim centrima. Na primer, Muzej Nove Katedrale (Museo del Duomo) nudi detaljan uvid u istoriju i građevinske faze Duoma. Takođe, možete istražiti Muzej 900 (Museo del Novecento) koji sadrži impresionističke i modernističke umetničke radove.

 

Savet: Trg Duomo je često vrlo posećen, pa se preporučuje da posetu planirate ujutro kako biste izbegli gužve.

Katedrala (Duomo di Milano)

Nijedna poseta Milanu ne bi bila potpuna bez istraživanja Katedrale, poznate i kao Duomo di Milano. Ova impozantna građevina predstavlja vrhunac milanske gotičke arhitekture i jedan je od najvećih katoličkih hramova na svetu.

Katedrala je obično otvorena za posetioce tokom dana, ali se svakako reporučuje provera radnog vremena pre dolaska. Ulaznice se mogu kupiti na licu mesta ili unapred putem ovog linka, a na istom možete pronaći još dosta korisnih informacija o trenutnim ponudama.

Savet: Uvek je dobro, ukoliko ste u mogućnosti, odabrati početak ili kraj radnog vremena za posetu Katedrale, kako da bi izbegli gužve, tako i da leti ne bi doživeli toplotni udar na samom vrhu građevine.

Savet: Pri odabiru dana za posetu ovog umetničkog dela obratite pažnju na kulturne i verske događaje koji se možda održavaju baš tada.

Kada posećujete Katedralu, oblačenje treba da bude pristojno i pokriva ramena i kolena. Nije dozvoljeno ući u objekat noseći kratke suknje i majice bez rukava, ali čak i ukoliko niste adekvatno obučeni, ispred Katedrale se uglavnom prodaju marame kojima se možete prekriti za oko 3e.

Posetioci mogu takođe i da se popnu na krov Katedrale i uživaju u spektakularnom pogledu na grad, a ako mene pitate, ovo zaista jeste najuzbudljiviji deo čitavog obilaska. Međutim, to uključuje penjanje nekoliko stotina stepenika, pa budite spremni za blagi fizički izazov.

Dostupni su vodiči i audio vodiči koji će vam pružiti više informacija o istoriji i značaju Katedrale, a ponekad se u Katedrali održavaju verski događaji i mise, pa ako želite da prisustvujete, možete proveriti raspored unapred.

Po izlasku kroz glavna vrata Katedrale, sa desne strane možete produžiti pravo do Galleria Vittorio Emanuele II, luksuzne tržnice i šetališta koje je jedno od najstarijih trgovačkih centara na svetu. Unutar ove prelepe galerije možete pronaći ekskluzivne prodavnice, restorane i kafiće, kao i impresivnu stakleni kupolu. Ovo je idealno mesto za šetnju, kupovinu i uživanje u milanskom načinu života.

Galerija Vittorio Emanuele II Milano

Galleria Vittorio Emanuele II, često nazvana „La Galleria,“ predstavlja jedan od najprestižnijih i najluksuznijih trgovačkih centara na svetu, a takođe i izuzetno impresivan arhitektonski spomenik. Poseta ovoj galeriji ne samo da omogućava šoping, već i duboko uranjanje u bogatu istoriju Milana i njegovog luksuznog načina života.

 

Galerija je sagrađena između 1865. i 1877. godine, a ime je dobila po kralju Vittoriu Emanuele II, prvom kralju ujedinjenih Italijanskih država. Arhitektura galerije je spektakularna, sa impresivnom staklenom kupolom, luksuznim mozaicima na podu i monumentalnim arkadama. Ova kombinacija elementa čini La Galleria jedinstvenom mešavinom gotike i renesanse.

 

Galleria Vittorio Emanuele II je dom mnogim ekskluzivnim prodavnicama i buticima koji nude vrhunsku modu, obuću, nakit i luksuzne brendove. Ovde možete pronaći prestižne italijanske dizajnere kao što su Prada, Gucci, Versace i mnogi drugi. Za ljubitelje luksuza, ovo je raj za šoping.

 

Pored šopinga, Galleria Vittorio Emanuele II nudi i razna mesta za gastronomska iskustva. Možete uživati u kafićima i restoranima sa otvorenim terasama, gde možete probati ukusne italijanske specijalitete, kao što su prosciutto, formaggio, i različite vrste vina. Ona takođe služi i kao kulturni centar. Ovde se nalaze razne galerije umetnosti, izložbeni prostori i muzeji. Na primer, muzej Prada i Fondazione Riccardo Catella, koji priređuje izložbe savremene umetnosti.

 

Savet: Na samom centru galerije nalazi se mozaik gde, prema lokalnom običaju, posetioci treba da stanu petom i okrenu se tri puta u krug za dobru sreću, pa i vi, ukoliko želite, možete okušati sopstvenu.

FAO Schwarz prodavnica igračaka

FAO Schwarz je čuvena prodavnica igračaka koja ima dugu i prestižnu istoriju pružanja nezaboravnih iskustava svim generacijama širom sveta. Ova prodavnica, često poznata jednostavno kao „FAO“ i vredna je posete svih nas u kojima tračak dečijeg duha i dalje živi.

 

FAO Schwarz osnovana je 1862. godine i postala je sinonim za kvalitet i luksuz u svetu igračaka. Ovde možete pronaći sve, od tradicionalnih drvenih igračaka i instrumenata, preko elektronskih i robotičkih igračaka, pa sve do društvenih igara.

 

Garantujem vam da ovo iskustvo neće biti samo obično razgledanje i šoping jer su zapravo najveće čari ove prodavnice interaktivna iskustva, žive predstave, radionice i susreti sa omiljenim likovima iz bajki i filmova. Uživo upoznavanje sa herojima iz bajki uvek je omiljeni deo mališana, ali i odraslih, a sve ovo čini posetu zabavnom i edukativnom kako za decu, tako i za roditelje.

 

Ukoliko tragate za razigranim i malo drugačijim iskustvom ove metropole, nije na odmet dodati i magiju FAO Schwarza na listu usputnih stvair za posetu.

Dvorac Sforzesco (Castello Sforzesco)

Castello Sforzesco, ili Sforza dvorac, impozantan spomenik i kulturni centar u srcu Milana datira iz 15. veka i prvobitno je izgrađen kao tvrđava da bi zaštitio grad Milano. Tokom vekova, menjao je vlasnike i služio različite svrhe, a danas je dvorac pretvoren u muzej i kulturni centar.

 

Dvorac se odlikuje prelepom renesansnom arhitekturom i impresivnim dvorištem. Unutrašnjost dvorca domaćin je muzejskim zbirkama, izložbama umetnosti, i bogatim istorijskim sadržajem. Posetioci mogu istražiti različite delove dvorca i posetiti nekoliko muzeja i galerija. Na primer Pinacoteca del Castello Sforzesco čuva impresivnu kolekciju italijanskih umetničkih dela, uključujući dela Leonarda da Vincija i Michelangela. Takođe, tu je i Muzej antikviteta (Museo degli Strumenti Musicali) , gde možete videti različite muzičke instrumente kroz istoriju.

 

Mnogi će reći da je Castello Sforzesco jedno od najvažnijih kulturnih i istorijskih mesta u Milanu. Poseta ovom dvorcu pruža priliku da istražite bogatu istoriju grada i uživate u umetnosti i kulturi koju nudi.

Castello Sforzesco okružuje predivan park, Parco Sempione, koji je savršen za šetnje i opuštanje.

Park Sempione

Parco Sempione je predivan gradski park smešten u samom srcu Milana, tik uz Castello Sforzesco. Prostire se na velikoj površini i nudi mnogo prostora za rekreaciju, šetnje, i opuštanje.

 

Unutar parka možete videti Trijumfalnu Arku (Arco della Pace), monumentalnu kapiju izgrađenu početkom 19. veka. Ova arka je inspirirana rimskim trijumfalnim arkama i služi kao spektakularan ulaz u park.

 

U središtu parka nalazi se slikovito jezerce, što dodaje poseban šarm ovom mestu. Mostovi prelaze preko jezerca, omogućavajući vam da šetate pored vode i uživate u prelepim pejzažima.

 

Ovde se takođe nalazi i dečje igralište, što ga čini idealnim mestom za porodične izlete. Park često domaćin raznim događajima, posebno tokom letnjih meseci. Koncerti na otvorenom, pozorišne predstave, najrazličitije radionice namenjene deci i kulturne manifestacije često se održavaju u Parco Sempione, ali i bez njih ova oaza idealno je mesto za predah tokom obilaska grada.

 

Savet: Tokom letnjih događaja, možda ćete želeti da unapred proverite raspored i rezervišete ulaznice ako su potrebne.

''Grom ''gelato sladoled

Kada sete već u Italiji, sigurno ćete poželeti da makar jendom probate čuvni gelato, a moja topla preporuka ide pravo u ruke hladnih i zdravih ,,Grom‘‘ sladoleda.

 

Grom je italijanski brend sladoleda poznat po svom autentičnom i ukusnom gelato-u. Osnovan u Torinu 2003. godine, Grom je postao popularna destinacija za ljubitelje sladoleda širom sveta, pre svega zbog svoje predanosti korišćenju visokokvalitetnih prirodnih sastojaka.

 

Oni koriste isključivo sveže voće, orašaste plodove i druge prirodne komponente za izradu svog gelatoa. Na primer, njihove lešnike nabavljaju iz regije Langhe u Pijemontu, Italija, poznate po izuzetnim lešnicima, dok su njihove jagode iz Apulije, nadaleko poznate regije po slatkom i zrelom voću.

 

Grom nudi raznolikost ukusa gelatoa, od onih klasičnih kao što su čokolada, vanila i pistaća do jedinstvenih i sezonskih ponuda. Bez šale njihovi voćni ukusi odišu pravim ukusom svežeg voća, a čitava kompanija je i izuzetno posvećena održivosti i ekološki prihvatljivom pristupu. Koriste biorazgradive kašike i čaše, izbegavajući veštačke aditive i konzervanse u svojim proizvodima.

 

Grom-ov meni uključuje, kako tradicionalni gelato u klasičnim, ali i seznoskim voćnim ukusima, tako i napitke od smrznutog voća i sve to u tri različite veličine.

 

Iako je Grom počeo u Italiji, proširio je svoju prisutnost širom sveta, a zbog svih svojih kvaliteta, ja ga nigdne ne zaobilazim.

Grad Lecco i jezero Como

Lecco je šarmantan grad smešten na obali prelepog jezera Como, udaljen svega oko 50 kilometara severoistočno od Milana. Ovo bajkovito mesto ima bogatu istoriju i prelepu prirodnu okolinu koja ga čini idealnim odredištem ukoliko imate vremena da napravite kratak izlet van glavnog grada Lombardije.

 

Glavna atrakcija je naravno samo jezero Como koje sadrži i kamp rezort, pa se mnogi odlučuju i za letovanje na ovom mestu. Grad se ponosi prelepim šetalištima duž ovog jezera, gde možete uživati u šetnji uz vodu ili se opustiti u nekom od brojnih kafića i restorana.

 

Lecco je domaćin raznih kulturnih događaja i festivala tokom cele godine, pružajući vam priliku da iskusite autentičnu italijansku kulturu. Ovde možete istraživati uske ulice i trgove sa tradicionalnim italijanskim šarmom. Takođe, možete posetiti i muzej „Palazzo delle Paure“ kako biste saznali više o lokalnoj istoriji i kulturi.

 

Lecco je takođe savršena baza za istraživanje okoline jezera Como, sa brojnim slikovitim gradovima i selima koja se nalaze u neposrednoj blizini. S obzirom na svoju blizinu Milanu i jedinstvenu lepotu, Lecco predstavlja odličnu destinaciju za putnike koji žele da upoznaju više od samog Milana.

Nastavite svoje istraživanje Italije putem bloga o Veneciji.

Pitanja?

Osećajte se slobodno da postavite bilo koje pitanje, pošaljete predlog ili jednostavno podelite svoje mišljenje.

 

Radujem se vašoj poruci!

Saznaj prvi o novim avanturama 🙂

No spam, just healthy inspiration!