Zanzibar

Današnja avantura rezervisana je za  istraživanje zapanjujućeg ostrva Zanzibar, koje se nalazi na obali Tanzanije u istočnoj Africi.

Poznata po svojim idiličnim plažama, kristalno čistom moru i tituli centra trgovine začinima, ova destinacija je raj za sve putnike koji traže jedinstveno i nezaboravno iskustvo.

Bez daljeg odlaganja, krenimo u obilazak ostrva koje se može pohvaliti jedinstvenom fuzijom afričkih, arapskih i indijskih uticaja, vidljivih u njegovoj arhitekturi, kuhinji i običajima.

Put do Zanzibara

Najpogodniji način da se iz Beograda stigne na Zanzibar jeste, naravno, vazdušnim putem. Nažalost, ne postoje direktni letovi iz Beograda do Zanzibara, ali postoje presedajući letovi sa jednom ili više stanica.

 

Savet: Možete pronaći povoljne letove od Beograda do Zanzibara na veb-sajtovima avio-kompanija ili na pretraživačima putovanja kao što su Skyscanner  ili Expedia.

 

Najčešće se pauza za presedanje pravi u Istanbulu ili Dohi, a ukupno vreme putovanja može varirari u zavisnosti od rute leta i dužine pauze.

 

Uobičajno trajanje leta:

-Beograd-Istanbul oko 2h -> Istanbul-Zanzibar oko 8h

-Beograd-Doha oko 5h -> Doha-Zanzibar oko 6h

 

Ukoliko ste uplatili agencijski aranžman, odmah po sletanju će vas sačekati organizovan prevoz do hotela, a ukoliko putujete sami možete uzeti taksi (cena po kilometru iznosi oko 1 euro) ili unapred dogovoriti prevoz sa svojim hotelom.

 

Savet: Kada je reč o taksi prevozu, uvek je dobra ideja unapred pitati vozača ili čak dogovoriti krajnji iznos usluge, da kasnije ne bi došlo do nesporazuma.

Smeštaj

Zanzibar je popularna turistička destinacija, pa je tako i smeštajni kapacitet tokom sezone gotovo uvek popunjen. Postoji mnogo ponuda smeštaja koje odgovaraju različitim preferencijama i budžetima širom ostrva, a ispod se nalazi spisak najpopularnijih opcija i njihovih lokacija.

 

Stone Town: Ovaj grad predstavlja istorijsko srce Zanzibara i UNESCO-ova je svetska baština. Stone Town nudi razne mogućnosti smeštaja, uključujući boutique  hotele, pansione i hostele. Ovo mesto je pravi izbor za sve koji žele da budu u žiži dešavanja i u istoj se stope sa lokalcima, međutim, ukoliko bi ipak voleli da se ujutru budite na čistim plažama bez pregršt brodova, savetujem da preskočite odsedanje u ovom gradu.

 

Nungwi: Smešten na severnom delu Zanzibara, Nungwi nudi smeštaj u velikom rasponu od jeftinih do luksuznih odmarališta. Glavni adut ovog mesta jesu barovi i bogat noćni život i upravo to ga ponajviše razlikuje od sladećeg mesta na našoj listi.

 

Kendwa: Kendwa je još jedna jako popularna destinacija za odsedanje na Zanzibaru, nalazi se pored Nungwija i može se reći da sa njim zapravo deli istu plažu. Ovde možete oćekivati opušteniju atmosferu i niz mogućnosti smeštaja, uključujući bungalove na plaži, ali i vile.

 

Savet: Zanzibar doživljava dve plime i dve oseke dnevno, što znači da se nivo vode može značajno promeniti u roku od nekoliko sati. Nungwi i Kendwa su na boljoj poziciji prema ovom kriterijumu, i ređe će se dešavati da se voda u kojoj ste se kupali pre samo par sati pretvori u suvu obalu.

 

Paje: Paje je još jedna popularna destinacija za odsedanje na jugoistočnoj obali Zanzibara i poznata je po izvanrednim mogućnostima za različite vrste surfovanja. Nudi niz mogućnosti smeštaja, poput mnogih koji su smešteni na dugoj, prelepoj peščanoj plaži.

 

Savet: U ovom mestu bila sam smeštena i ja tokom svog boravka na Zanzibaru i toplo ga preporučujem.

 

Jambiani: Iza mesta Paje, a na suprotnoj strani od mesta Nungwi, nalazi se Jambiani, malo ribarsko selo. Poslednjih godina je postalo popularna turistička destinacija nudeći laganu i opuštenu atmosferu. Mnogi od pansiona i hotela nalaze se na samoj plaži, pružajući lak pristup vodi i zadivljujući pogled na Indijski okean.

Kada putovati na Zanzibar

Najbolje vreme za posetu Zanzibaru je tokom sušne sezone koja traje od juna do oktobra. Tokom ovog perioda možete očekivati puno sunca, tople temperature i nisku vlažnost, što ga čini savršenim vremenom za aktivnosti na vodi i kraj nje.

Dobro vreme za posetu je još i period od decembra do februara kada je vreme takođe suvo i prijatno. Međutim, ovo je i špic turističke sezone, pa očekujte malo veće cene, ali i gužve.

Ne smemo zaboraviti da je Zanzibar tropska destinacija i da se kiša može iskusiti u bilo koje doba godine. Kišna sezona obično traje od marta do maja i od novembra do decembra, pa ako planirate posetu tokom ovih meseci, budite spremni za padavine.

Šta obući

Zanzibar je tropsko ostrvo sa toplim i vlažnim vremenom tokom cele godine, pa je bitno sa sobom poneti udobnu i u laganu odeću. Međutim, takođe je važno da se obučete prikladno i sa poštovanjem, posebno kada posećujete lokalna sela i verska mesta.

 

Odeća: Spakujte laganu i prozračnu odeću kao što su pamučne ili lanene košulje, šorts, suknje,  haljine i majice. Izbegavajte sintetičke materijale jer mogu da zarobe toplotu i vlagu, zbog čega se možete osećate neprijatno.

 

Savet: Večeri na Zanzibaru mogu ponekad biti hladne, pa ne zaboravite da ponesete i par komada odeće dugih rukava i nogavica.


Prekrivanje: Zanzibar je pretežno muslimansko mesto, i dok je ostrvo poznato po svojim plažama i odmaralištima, nije na odmet obući se skromno kada ste izvan ovih područja. Bez obzira na to što su lokalci navikli na turiste, žene bi se mogle lagodnije osećati ukoliko pokriju ramena i kolena i izbegavaju nošenje uske ili otkrivajuće odeće.

 

Savet: Kada posećujete verska mesta, oblačite se sa poštovanjem. Dakle tada žene treba da pokriju glavu i ramena, a muškarci i žene treba da izbegavaju nošenje šortseva i uske odeće.

 

Kupaći kostimi: Iako je Zanzibar naseljen pretežno muslimanskim stanovništvom, skoro na svim plažama dozvoljeno je kupanje u kupaćim kostimima kakve mi poznajemo. I ženama i muškarcima se savetuje da ponesu više kupćih kostima, obzirom da je glavna aktivnost na ovoj destinaciji svakodnevno i celodnevno kupanje.


Zaštita od sunca: Zanzibar se nalazi blizu ekvatora, a sunce može biti intenzivno, pa obavezno ponesite šešir širokog oboda i naočare za sunce kako bi zaštitili lice i oči od sunčevih zraka. Ne zaboravite da spakujete i kremu za sunčanje sa visokim SPF faktorm, posebno ako planirate da provedete puno vremna na plaži.


Obuća: Sandale, papuče ili japanke su idealne za toplu klimu Zanzibara. Pored toga, svakako ćete želeti da spakujete i par udobnih cipela za šetnju koje vam mogu dobro doći tokom istraživanja ostrva i pešačkih tura.

Hrana

Zanzibar predstavlja simbol mešavine različitih kultura, što se ogleda i u njegovoj kuhinji. Hrana na Zanzibaru je pod uticajem arapskih, indijskih, afričkih i evropskih ukusa i sve ovo ga čini jedinstvenom i uzbudljivom kulinarskom destinacijom.

 

Zanimljivo je da se za doručak uvek služe isključivo jaja spremljena na različite načine. Uz to uglavnom idu palačinke, hleb, marmelade i mnogo svežeg voća. Ručak i večera podrazumevaju neke od njihovih tradicionalnih jela, morske plodove, ali takođe gotovo svuda možete pronaći i nama poznatu hranu poput pica, testenina i burgera.

 

Savet: Na Zanzibaru pretežno žive ljudi muslimanske veroispovesti i samim tim se svinjsko meso služi jako retko.

 

Ovo su samo neka od popularnih jela i sastojaka koje vredi probati tokom vašeg boravka u ovom raju:

 

Zanzibarska mešavina začina: Zanzibar je poznat kao Ostrvo začina, a njegova kuhinja sadrži niz aromatičnih kombinacija. Mešavina začina obično uključuje karanfilić, cimet, kardamom, kim i korijander, koji se koriste za aromatiziranje mnogih jela i ukoliko nemate problema sa onim što se naziva ,,slab želudac“, probajte ih što više, bićete oduševljeni.

 

Morski plodovi: Kao ostrvo, Zanzibar ima obilje svežih morskih plodova, uključujući ribu, hobotnicu, jastoge i kozice. Plodovi mora se često peku na roštilju ili prže, a bićete u prilici da probate čak i ajkulu.

 

Zanzibarski miks (Urojo): Ovo je popularna ulična hrana na Zanzibaru, a ljubitelji lokalne hrane je moraju probati. To je slana palačinka punjena začinjenim mlevenim mesom ili povrćem, a zatim prelivena jajetom i servirana sa ljutim sosom.

 

Pilau pirinač: Ovo je začinjeno jelo od pirinča koje se često služi sa piletinom ili govedinom. Napravljen je od mešavine začina kao što su kim, cimet i karanfilić, zajedno sa paradajzom, lukom i paprikom, dajući mu bogat i aromatičan ukus.

 

Voćni plodovi: Zanzibar ima obilje tropskog voća, uključujući mango, ananas, papaju i marakuju. Topla preporuka je da uvek kada možete poručite tanjir svežeg voća, kao i sveže ceđene sokove.

Piće

Zanzibar nudi raznovrsna osvežavajuća pića, kako alkoholna tako i bezalkoholna, međutim, važno je napomenuti da voda iz česme na Zanzibaru nije bezbedna za piće, a posetioci bi trebalo da konzumiraju samo flaširanu vodu.

 

Ovo su neka od popularnih pića koje možete probati na Zanzibaru:


Kokosova voda: Kokosova voda je popularno i osvežavajuće piće na Zanzibaru i široko je dostupno. To je prirodni izotonični napitak koji je prepun elektrolita i savršen za hidrataciju po vrućem i vlažnom vremenu.

 

Sok od šećerne trske: Sladak i osvežavajući pnapitak napravljen od svežeg soka šećerne trske koji je pomešan sa limetom i đumbirom. To je popularno ulično piće na Zanzibaru i može se naći kod mnogih uličnih prodavaca.

 

Čaj od začina: Zanzibar je poznat po svojim začinima, a lokalno stanovništvo pravi ukusan začinjen čaj koji morate probati. Pravi se od crnog čaja, cimeta, kardamoma i karanfilića, a često se zaslađuje šećerom ili medom.

 

Sveži voćni sokovi: Zanzibar ima obilje svežeg voća, a možete pronaći mnogo voćnih sokova napravljenih od lokalnog voća kao što su mango, ananas i marakuje. Oni su savršen način da se rashlade i osveže na vrućini.

Lokalno pivo: Zanzibar ima svoje lokalno pivo pod nazivom Safari Lager, koje je lagano i osvežavajuće pivo savršeno za tropsku klimu.

Zanzibar koktel: Ovo je koktel sa potpisom koji se pravi od začinjenog ruma, kokosovog mleka i soka od ananasa. Ovo ukusno tropsko piće savršeno je za pijuckanje tokom vrelog dana.

 

Savet: Kada su alkoholna pića u pitanju, ne zaboravite da se ona ne služe za vreme Ramazanskog posta.

Viza

Državljanima Republike Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore  potrebna je viza za ulazak u državu Tanzaniju, dakle i za ostrvo Zanzibar koje pripada njoj.

 

Viza se može dobiti preko veb-stranice tanzanijske vlade  ili nakon sletanja na samom aerodromu i njena cena iznosi 50 dolara. Na licu mestra biće neophodno da popunite formular, a ponekad je potrebno priložiti i fotografiju na beloj pozadini dimenzija 3,5cm i 4,5cm.

 

Savet: Vrlo često vam niko neće tražiti fotografije, ali nije loše imati iste sa sobom da bi se izbegli problemi i skratila čitava procedura.

 

Savet: Ponesite tačno 50 dolara za plaćanje vize iz svoje zemlje kako niko ne bi imao priliku da vas uskrati kusura pri povraćaju i razmeni novca, što se ponekad dešava.

 

Važno je napomenuti da se vizni zahtevi i propisi mogu promeniti, tako da treba proveriti najnovije informacije na veb-stranici tanzanijske imigracije ili u svojoj ambasadi ili konzulatu pre nego što krenete na putovanje.

Novac i valuta

Valuta koja se koristi na Zanzibaru je tanzanijski šiling (TZS) i jedan šiling ima 100 centi. Novčanice dolaze u apoenima od 500, 1000, 2000, 5000 i 10.000 šilinga, a kovanice u apoenima od 50, 100 i 200 šilinga.

 

Na Zanzibaru, kao i na kopnu Tanzanije, američki dolari su takođe široko prihvaćeni i ponekad preferirani, posebno za velike kupovine poput hotelskih računa i safari tura. Međutim, važno je napomenuti da manja preduzeća i ulični prodavci možda neće prihvatiti dolare i možda će zahtevati plaćanje u šilingima.

 

Postoji nekoliko opcija za razmenu novca na Zanzibaru, uključujući banke, menjačnice i hotele. Banke i menjačnice obično nude bolje kurseve od hotela, ali mogu naplaćivati provizije. Bankomati su takođe široko dostupni na Zanzibaru, posebno u većim gradovima, i prihvataju većinu glavnih debitnih i kreditnih kartica, uključujući Visa i Mastercard. Svakako, preporučuje se da proverite sa svojom bankom o svim naknadama za inostrane transakcije ili ograničenjima povlačenja pre putovanja na Zanzibar.


Sve u svemu, ukoliko planirate da razmenite novac na Zazibaru, preporučljivo je poneti američke dolare u gotovini, ne eure, jer ćete dobiti povoljniji kurs i naravno, ukoliko želite, debitnu ili kreditnu karticu za hitne slučajeve.

 

Savet: Budite oprezni kada rukujete novcem izbegavajute razmenu valuta sa nelicenciranim uličnim prodavcima ili pojedincima.

Jezik

Najrasprostranjeniji jezik na Zanzibaru je svahili, takođe poznat i kao kisvahili, koji se smatra nacionalnim jezikom Tanzanije. Svahili je jezik Bantua koji je evoluirao vekovima kroz interakciju između lokalnih afričkih zajednica i arapskih, persijskih, indijskih i evropskih trgovaca i doseljenika. Danas svahili govore skoro svi na ostrvu, od uličnih prodavaca preko ribara do hotelskog osoblja, i služi kao objedinjujući jezik među raznolikom populacijom Zanzibara.

Međutim, svahili nije jedini jezik koji ćete čiti na Zanzibaru. Zbog svoje istorije kao trgovačkog središta i mesta gde su se stapale mnoge kulture, ostrvo je takođe dom raznih manjinskih jezika. Arapski, na primer, široko govori muslimansko stanovništvo ostrva, a pored toga možete naići i na druge jezike kao što su engleski i hindi koji su zapravo ostaci kolonijalne prošlosti ostrva i tekućih veza sa drugim zemljama u regionu.

 

Savet: Tokom boravka na ostrvu svakodnevno ćete čuti izraz „Jambo“ uvek propraćen toplim osmehom. ,,Džambo‘‘ je izraz ekvivalentan našem ,,Zdravo‘‘i koristi se kao prijateljski i neformalan način da se neko pozdravi.

Religija

Zanzibar ima raznolik verski pejzaž, oblikovan njegovom istorijom i kulturnim uticajima. Dve dominantne religije na ostrvu su islam i hrišćanstvo, iako postoje i male zajednice Hindusa i Sika.


Islam je najveća religija Zanzibara, a većina stanovništva su muslimani. Ova religija je na Zanzibar stigla u 8. veku, doneli su je arapski trgovci, a kasnije su ga proširili Omani koji su vladali ostrvom od 17. do 19. veka. Islamsko nasleđe Zanzibara ogleda se u njegovim brojnim džamijama, od kojih su neke prava arhitektonska remek-dela. Muslimanska kultura Zanzibara je takođe vidljiva u hrani, odeći, muzici i društvenim običajima.

 

Hrišćanstvo ima manje, ali značajno prisustvo na Zanzibaru, posebno među ostrvskom iseljeničkom zajednicom i turistima. Hrišćanstvo su na Zanzibar doneli evropski misionari u 19. veku, a ono je i danas važna religija za mnoge Zanzibarce. U Stone Town-u, istorijskom centru ostrva, postoji nekoliko crkava i katedrala, uključujući anglikansku katedralu Hristove crkve i rimokatoličku katedralu Svetog Josifa.

Suveniri

Ima li boljeg načina da se setite svog putovanja nego u kući posedovati neki unikatni suvenir koji će vas na isto sećati? Evo nekih blaga sa Zanzibara zbog kojih vaša uspomena na putovanje nikada neće izbledeti.

Začini: Zanzibar je poznat po svojim aromatičnim začinima, uključujući karanfilić, muškatni oraščić, cimet i kardamom. Posetite užurbane pijace začina u Stone Town-u i uronite u primamljive mirise koji se žive na ovom ostrvu. Možete kupiti pojedinačne začine ili unapred upakovane mešavine začina koje ćete poneti kući i timedodati ukus Zanzibara svojim kulinarskim kreacijama.

 

Savet: Idealno mesto za kupovinu ovakvih suvenira jesu farme začina gde takođe možete pronaći i parfeme i kreme napravljene od biljaka koje rastu samo na Tanzanijskom podneblju.

Ručno izrezbareni drveni zanati: Zanzibar je dom mnogih veštih zanatlija koji stvaraju prelepe ručno izrezbarene drvene predmete. Od zamršeno izrezbarenih vrata i nameštaja do ukrasnih maski i figurica, ovi jedinstveni umetnički komadi prikazuju lokalno zanatsko i kulturno nasleđe Zanzibara. Ove izuzetne drvene zanatlije možete pronaći na lokalnim pijacama ili u specijalizovanim prodavnicama.

Tingatinga slike: Tingating predstavlja živahan i živopisan stil slikanja koji je nastao u Tanzaniji, a Zanzibar je odlično mesto za pronalaženje ovih jedinstvenih umetničkih dela. Tingatinga slike često prikazuju lokalne divlje životinje, pejzaže i scene iz svakodnevnog života u istočnoj Africi. Obično su naslikane na platnu koristeći smele, svetle boje i zamršene detalje. Ove privlačne slike sigurno će dodati dašak afričkog stila vašem domu.

Masai nakit: Narod Masai, poznat po svojoj prepoznatljivoj odeći i ručno rađenom nakitu, jedno je od domorodačkih plemena u istočnoj Africi. Na Zanzibaru možete pronaći širok spektar Masai nakita, uključujući ogrlice od perli, narukvice i minđuše. Svaki komad je ručno izrađen korišćenjem tradicionalnih tehnika starih hiljadama godina, pa tako ove komadi nakita ne krasi samo njihova lepota, već i kulturloški značaj, što ih čini neprevaziđenim suvenirima.

Kange i odevni predmeti: Kange su šareni i raznovrsni komadi tkanine koji su popularni u istočnoj Africi, uključujući Zanzibar. Često se koriste kao odeća, omoti ili marame i ukrašene su smelim šarama, živim bojama i svahili poslovicama ili porukama. Šarene kange, cegeri, marame i majice nisu samo praktičan predmet za poneti kući, već su i jedinstveni i korisni pokloni za prijatelje i porodicu.

Proizvodi od kokosa: Zanzibar je poznat po svojim obilnim stablima kokosa, a možete pronaći razne proizvode od kokosa koje možete poneti kući kao suvenire. Od kokosovog ulja i sapuna do činija i kašika od kokosove ljuske, ovi ekološki proizvodi promovišu održivost i podržavaju lokalne zajednice.

Novčanice: Ukoliko su vam dosadili magneti i želeli bi, poput mene, da vas na putovanje seća nešto što ste tokom boravka u stranoj državi svakodnevno koristili, onda možete sačuvati par Tanzanijskih novčanica, a neku od njih možda i uramiti ili podeliti prijateljima kao poklon.

Farma začina

Jedan od zaštitnih znakova Zanzibara jesu njegove farme začina koje snabdevaju veliki deo sveta svojim proizvodima, uključujući cimet, kardamom, karanfilić, muškatni oraščić, crni biber i mnoge druge. Farme začina na Zanzibaru su popularna turistička atrakcija, a posetioci ih mogu posetiti uz pratnju lokalnog vodiča kako bi saznali više o istoriji i uzgoju aromatičnih biljaka.Nalaze se u ruralnim područjima, gde su klima i zemljište idealni za uzgoj začina.

 

Na početku obilaska ćete dobiti male korpice napravljene od lišća i cveća koje će vam služiti za prikupljanje začina i cvetova tokom razgledanja farme. Vaši domaćini će se maksimalno potruditi da predstave svoju farmu na najinteresantniji način, uvek uz pesmu, igru i zabavu. Takođe ćete imati priliku da probate različito voće koje raste na ovom podneblju, poput malih banana, kokosa i manga, ali i razne začinske proizvode, kao što su eterična ulja, sapuni i čajevi. Vodiči zajedno sa lokalcima uvek demostriraju kako se začini beru, suše i obrađuju i čitavo iskustvo čine još posebnijim.

Farme začina na Zanzibaru ne samo da pružaju priliku posetiocima da nauče o lokalnoj poljoprivredi i kulturi, već i podržavaju lokalnu ekonomiju obezbeđujući posao za farmere, turističke vodiče i druge radnike. One su važan deo turističke industrije Zanzibara i nude jedinstveno i nezaboravno iskustvo za putnike.

 

Na samom kraju imaćete priliku da kupite suvenire u vidu naravo začina, ali i parfema pravljenih od biljaka, figurica i slično.

 

Savet: Lokalni vodiči i prodavci na farmama uglavnom žive samo od bakšiša koji u toku dana zarade, pa ukoliko ste u mogućnosti unapred pripremite koju sitnu novčanicu za ovu priliku.

Stone Town

Stone Town, u prevedu ,,Kameni grad‘‘ je istorijsko i kulturno srce Zanzibara, koji se nalazi na zapadnoj obali ostrva. Pripada UNESCO-voj svetskoj baštini i poznat je po svojoj dobro očuvanoj svahili arhitekturi, uskim uličicama i užurbanim pijacama. Grad je dobio ime po brojnim zgradama od koralnog kamena koje čine njegovu strukturu, a sledeća mesta ne smete propustiti tokom njegovog obilaska:

Slave Market Memorial - Pijaca robova

Jedna od lokacija koja se mora videti u ovom gradu je stara pijaca robova. Zanzibar, nažalost, prati mračna istoirja, a ponajviše zbog toga što je nekada bio jedno od najvećih tržišta za trgovinu robovima. Tokom 18. i 19. veka Afrikanci bi bili okupljani sa celog kontinenta i doveđeni na Zanzibar gde bi zatim bili prodati na aukciji, a onda i otpremljeni u Američke kolonije.

 

Po stizanju u  Stone Town, robove bi čekali kameni podrumi od oko 30 kvadratnih metara u kojima bi ponekad bilo natrpano i 70 ljudi. U ovom majušnom prostoru umiralo je hiljade njih, rađalo se, odrastalo, vršilo nuždu, ponekad delilo komad hleba i uglavnom gubilo nadu da će ikada ugledati svtlost dana. Procenjuje se da je ovde prodavano 50.000 robova godišnje, a da je još 50.000 umiralo dok su pešačili kroz Afriku na putu za Zanzibar i na kraju da je ukupno oko sto miliona ljudi delilo ovu sudbinu sve do ukidanja robovlasništva 1876. godine.

 

Na ovom mestu danas stoji i Anglikanska katedrala koju su krajem 19. veka baš ovde sagradili britanski kolonizatori kao smišljen čin simbolike i sećanja, označavajući kraj trgovine robljem i početak nove ere slobode i pravde.

 

Savet: Ovaj deo putovanja sa sobom nosi mnoštvo informacija o istoriji i neke izuzetni teške lekcije, ali isto tako i neophodne za osvešćavanje ljudske prošlosti pred kojom ne bi trebalo žmuriti.

Secret Garden - Tajna bašta

Tajna bašta u Emerson Spice-u je prelep restoran na krovu koji se nalazi u srcu Stone Town-a na Zanzibaru. Deo je hotela Emerson Spice, koji je butique hotel poznat po jedinstvenom spoju tradicionalne zanzibarske arhitekture i savremenog dizajna.


Tajnom vrtu se pristupa uskim stepenicama koje vode od recepcije hotela. Kada stignete do vrha, naći ćete se u bujnoj, tropskoj oazi, kompletno ispunjenom palmama, cvetnim biljkama i božanstvenom fontanom. Prostor za sedenje je raspoređen na nekoliko nivoa, sa svakim stolom koji pruža zadivljujući pogled na okolni grad i okean.

 

Restoran služi raznovrsnu fuzionu kuhinju, mešajući tradicionalne zanzibarske ukuse sa međunarodnim uticajima. Jelovnik se redovno menja, ali neka od jela koja ćete naći uključuju sveže ulovljene morske plodove, kari i salate napravljene od sastojaka lokalnog porekla. Restoran takođe nudi niz pića, uključujući sveže sokove, koktele i vina.

Tajna bašta je popularno mesto i za lokalno stanovništvo i za turiste, a rezervacije se toplo preporučuju, posebno ako želite da večerate tokom zalaska sunca kada su pogledi posebno zapanjujući. Restoran je otvoren za ručak i večeru, a kodeks oblačenja je elegantni casual.

 

Savet: Čak i ako ne želite popiti piće i jesti, ovaj restorančić vredan je kratke posete. Ne ustručavajte se da stanete na momenat i zavirite u ovaj magičan prostor.

Old Fort of Zanzibar - Stara tvrđava

Stara tvrđava, poznata i kao Ngome Kongwe na svahiliju, je istorijsko utvrđenje koje se nalazi u Stone Town-u, starom gradu Zanzibara. Tvrđavu su krajem 17. veka sagradili Omani, koji su u to vreme vladali Zanzibarom, da bi zaštitili ostrvo od napada Portugalaca i drugih evropskih sila.

 

Tvrđava je napravljena od koralnog kamena i okružena je jarkom. Prvobitno je korišćena kao odbrambena tvrđava, a kasnije i u različite svrhe kao što su zatvor, kasarne, pa čak i kao mesto za kulturne događaje poput muzičkih i plesnih predstava. Danas je Stara tvrđava popularna turistička atrakcija i mesto na kome se ponovo održavaju razni kulturni događaji kao što je Međunarodni filmski festival u Zanzibaru.


Unutar tvrđave nalazi se mali muzej u kojem možete naučiti o istoriji Zanzibara i ulozi koju je Stara tvrđava imala u njegovom razvoju. Muzej prikazuje artefakte i eksponate vezane za istoriju, kulturu i tradiciju Zanzibara. Takođe, unutar zidina tvrđave možete pronaći i nekoliko kafića i restorana, koji nude veliki izbor opcija za hranu i piće.

 

Poseta Staroj tvrđavi je odličan način da doživite istoriju i kulturu Zanzibara, kao i da uživate u zadivljujućim pogledima na obalu ostrva.

Kuća Fredija Merkjurija

Kuća Fredija Merkjurija je dom u kome je odrastao čuveni muzičar Freddie Mercury, pevač britanske rok grupe Queen.


Merkjuri je rođen kao Farrokh Bulsara 1946. godine u Stone Town-u na Zanzibaru.
Prvih nekoliko godina svog života proveo je u kući, izgrađenoj u tradicionalnom u zanzibarskom stilu, koja se nalazi na parceli 12, Vuga Road.

Nakon što se Merkurijeva porodica preselila u Indiju kada je on bio dečak, kuća je ostala prazna dugi niz godina. Vlada Zanzibara je 2016. objavila planove o obnovi kuće i njenom pretvaranju u muzej posvećen Merkurijevom životu i nasleđu.

Danas posetioci mogu da vide eksterijer kuće i fotografišu se sa ulice, ali unutrašnjost još nije otvorena za javnost. Međutim, na spoljašnjosti zgrade nalazi se spomen ploča, a obližnji restoran i bar Freddie Mercury sadrži uspomene i fotografije pevača.

 

Savet: Početni deo kuće pretvoren je u muzej i moguće ga je posetiti, ali pristup unutrašnjosti nije omogućen turistima. Iz ovih razloga vodiči često ne preporučuju kupovanje karte za muzej, jer se unutra mogu videti samo fotografije iz Fredijevog detinjstva koje postoje i na internetu.


Kuća Fredija Merkjurija je popularna destinacija za obožavaoce Queen-a i ljubitelje muzike koji posećuju Zanzibar, i svedoči o bogatoj kulturnoj istoriji ostrva i njegovoj povezanosti sa jednim od najpoznatijih muzičara 20. veka.

Pijaca

Nezaobilazni deo posete Tanzaniji predstavljaju tradicionalne pijace kojih ima na pretek u gradu Stone Town.

 

Jedna od najstarijih i najprometnijih jeste Darajani Market koja nudi širok izbor svežih proizvoda, začina, morskih plodova i mesa. Posetioci ovde takođe mogu pronaći odeću, suvenire i rukotvorine.

 

Poznata je i noćna pijaca Forodhani koja se otvara u sumrak i poznata je po ukusnoj uličnoj hrani, što je čini popularnim mestom i za lokalno stanovništvo i za turiste pružajući im mogućnost da uživaju u ukusnom obroku usred žive atmosfere.

 

Mwembeshauri Market je odlično mesto za pronalaženje tradicionalne odeće i tkanina, kao i nakita, a najpopularniji je po kožnim proizvodima kao što su sandale, kaiševi i torbe.

 

Zanzibar Curio Shop je popularna prodavnica među turistima koji traže jedinstvene i autentične proizvode Zanzibara, dok će vam Central market pomoći da osetite lokalni život i doživite živu energiju Kamenog grada.

Prison Island i Džinovske kornjače

,,Zatvorsko ostrvo“, poznato i kao ostrvo Changuu, prvobitno je izgrađeno 1893. godine kao zatvor za smeštaj pobunjenih robova, ali nikada nije korišćeno u tu svrhu. Kasnije su Britanci koristili ostrvo kao karantinsku stanicu za epidemije žute groznice, a takođe su tamo smeštali i zatvorenike tokom Prvog svetskog rata.

 

Danas ovo ostrvo posećuju turisti sa svih strana sveta zbog prelepih voda i koralnih grebena kojima je okruženo, ali i zbog i džinovskih kornjača koje žive na njemu. Kratkom vožnjom čamcem možete stići do ostrva kako bi istražili ruševine zatvora, opustili se na plažama ili ronili i plivali u okolnim vodama ovog dragulja.


Jedna od glavnih atrakcija ostrva Changuu je njegova populacija džinovskih kornjača koje je na ostrvu doneo krajem 19. veka general Lojd Metjuz sa Sejšela. Metjuz je bio britanski kolonijalni administrator koji je 1888. imenovan za prvog britanskog konzula Sejšela. U to vreme, populacija džinovskih kornjača na Sejšelima je brzo opadala zbog lova i uništavanja njihovih staništa, a Metjuz je odlučio da preseli neke od kornjača na ostrvo Changuu u pokušaju da ih spase. Veruje se da su kornjače donete na ostrvo u dve serije, jedna 1919. a druga 1921.

 

Kornjače na ostrvu Čanguu pripisuju se džinovskoj vrsti kornjača Aldabra i danas pripadaju zaštićenoj vrsti prema tanzanijskom zakonu. Posetiocima je dozvoljeno slikanje sa njima, a mogu ih i hraniti zelenišem koji dobiju na ulazu od lokalaca.

 

Savet: Iako su bezbedne za ljude, ove kornjače ipak imaju jako oštre zube i divlje su životinje, pa budite pažljivi tokom interakcije sa njima i poštujte njihovu prirodu.

Nakupenda

Ova reč na svahili jeziku (zvaničnom jeziku Tanzanije) znači „volim te“. To je uobičajna fraza u mnogim afričkim zemljama, uključujući Tanzaniju, Keniju, Ugandu i Ruandu.


Međutim, „Nakupenda“ je i naziv malog ostrva koje se nalazi u blizini Stone Town-a. Dakle, ostrvo Nakupenda je zapravo jedan od mnogobrojnih peščanih sprudova okruženih tirkiznom vodom, a do njega se može doći samo čamcem. Ostrvo je relativno malo, sa obimom od oko 500 metara, a njegovi posetioci mogu uživati u plivanju, ronjenju i sunčanju na netaknutoj plaži sa sitnim peskom. Vode oko ostrva Nakupenda vrve od morskog života, uključujući šarene ribe, morske zvezde i morske ježeve.

 

Mnogi lokalni vodiči na Zanzibaru nude jednodnevne izlete, kako do peščanog spruda Nakupenda, tako i do mnogih drugih, koji obično uključuju vožnju čamcem, opremu za ronjenje i voćnu užinu na plaži. Ostrvce je takođe popularno mesto za romantične izlete, pa mnogi posetioci koriste frazu na svahiliju „Nakupenda“ da izraze svoju ljubav i naklonost svojim partnerima, a neretko se odlučuju da upravo ovde izgovore i sudbonosno ,,Da‘‘.

 

Savet: Pre posete bilo kom peščanom sprudu obavezno je informisati se o plimi i oseci jer je vrlo često čitava njegova površina prekrivena vodom u potpunosti.

Poseta osnovnoj školi

Poseta osnovnim školama na Zanzibaru često predstavlja vrlo emotivno iskustvo puticima koji žele da nauče više o lokalnoj zajednici i prošire svoje vidike još za koji milimetar.

 

Posete se uglavnom organizuju u pratnji lokalnog vodiča ili prethodnom najavom školama koje se često nalaze u ruralnim područjima i nemaju resurse i infrastrukturu koju mnogi od nas uzimaju zdravo za gotovo.


Tokom vaše posete, imaćete priliku da komunicirate sa učenicima i nastavnicima, naučite o nastavnom planu i programu i iz prve ruke vidite kako škola funkcioniše. Engleski jezik je u primarnom fokusu tokom školovanja u Tanzaniji, pa se nemojte ustručavati da radoznaloj deci postavite koje pitanje. Takođe, uz pomoć svojih nastavnika, čitavo odeljenje uvek pripremi koreografiju uz pesmu i njome vam poželi dobrodošicu pri ulasku u razred.


Posetom osnovne škole na Zanzibaru takođe možete steći dublje razumevanje izazova sa kojima se suočavaju lokalne zajednice i kako obrazovanje može biti moćno sredstvo za stvaranje pozitivnih promena.

 

Savet: Način na koji vi direktno možete pomoći jeste da iz svoje države ponesete školski pribor ili nešto za šta smatrate da će pomoći deci i darujete im na poklon prilikom obilaska škole. Sve poklone uzimaju učitelji, a zatim pravedno raspodeljuju svoj deci.


Školski sistem na Zanzibaru je organizovan u tri nivoa: osnovni, srednji i tercijalni. Osnovno obrazovanje je obavezno i besplatno za svu decu uzrasta od 6 do 13 godina, međutim stope pohađanja variraju zavisnosti od faktora kao što su siromaštvo, udaljenost do škole i kulturne norme.

 

Osnovne škole na Zanzibaru obično imaju šestogodišnji nastavni plan i program koji pokriva predmete kao što su engleski, matematika, nauke, društvene nauke i svahili (maternji jezik). Jezik nastave je tipično svahili, iako neke škole mogu predavati i na engleskom.

 

Savet: Za ovaj obilazak savetuje se prikladno odevanje koje podrazumeva prekriven dekolte, ramena i kolena.

Plivanje sa delfinima

Ukoliko su vas oduvek fascinirala ova inteligentna bića i imate želju da ih posetite onako kako dolikuje, u njihovom prirodnom staništu, a ne u zatvoru napravljenom od strane čoveka, Zanzibar je idealna lokacija za ovaj poduhvat.

 

Postoji nekoliko lokalnih agencija koje nude ovakve vrste aktivnosti, a možda ajpopularnija lokacija jeste južna obala Zanzibara, posebno u selu Kizimkazi.

Ture plivanja sa delfinima obično počinju rano ujutru, jer su tada delfini najaktivniji, pa očekujte da ćete se tog jutra probuditi pre svitanja.

 

Savet: Nemojte da vas ovo obeshrabri, na Zanzibaru sam doživela najleše izlaske, ali i zalaske sunca u životu.

 

Obilazak obično počinje vožnjom čamcem od obale do područja gde se najčešće sakupljaju delfini. Na sredini okeana uglavnom se nađe više čamaca i zadatak svih jeste da se potrude i uoče delfine u vodi. Kada prvi čamac ugleda jato delfina, uključuju se motori i kapetani se trude da sustignu i održe tempo delfina. Tada ćete imaćete priliku da, ukoliko želite, skočite u vodu i zaplivate sa ovim neverovatnim stvorenjima, a doživljaj nije ništa manje vredan čak i ako se odlučite da ostanete u čamcu.

 

Savet: Veoma je važno praktikovati odgovorno plivanje sa delfinima tako što ćete držati bezbednu udaljenost od njih, ne dodirivati ih i ne hraniti. Ove instrukcije dobićete i na licu mesta od vašeg vodiča.

 

Takođe treba imati na umu i da, iako su viđenja delfina uobičajena, ona nisu zagarantovana. Delfini su divlje životinje i njihovo prisustvo zavisi od različitih faktora kao što su vreme, plima i temperatura vode.

Obilasci delfina obično traju nekoliko sati, a mnoge ture uključuju i zaustavljanje radi ronjenja i gnjurenja na obližnjim koralnim grebenima. Agencije obezbeđuju opremu za ronjenje kao i prsluke za spasavanje, tako da ne morate brinuti niti nužno nositi sopstvenu opremu.

Plivanja sa delfinima na Zanzibaru može biti zabavno i nezaboravno iskustvo, omogućavajući vam da se približite ovim fascinantnim stvorenjima u njihovom prirodnom staništu, a ja lično upravo uspomene sa ovog izleta izdvajam kao najleše sa ovog putovanja.

Ronjenje i snorkeling

Ronjenje na dah ili sa bocom  na Zanzibaru, zahvaljujući čistim i toplim vodama ostrva i bogatoj raznolikosti morskog života u ovoj oblasti, predstavlja aktivnost koju ćete dugo pamtiti.

 

Ture za ronjenje na Zanzibaru obično podrazumevaju prevoz do i od mesta ronjenja, iznajmljivanje opreme i vodiča koji može da ukaže na zanimljiv morski život i odgovori na sva vaša pitanja. Cena takođe nekada uključuju i ručak ili osveženje tokom trajanja izleta.

Neka od najboljih mesta za ronjenje na Zanzibaru uključuju:

Atoll Mnemba: Ovaj mali koralni atol nalazi se na severoistočnoj obali Zanzibara i smatra se jednim od najboljih mesta za ronjenje u toj oblasti. Posetioci mogu videti razne morske životinje, uključujući tropske ribe, morske kornjače, pa čak i delfine.

Ostrvo Chumbe: Ostrvo Chumbe je zaštićeno utočište koralnog grebena koje se nalazi pored obale Stone Town-a. Ostrvo je dom raznim vrstama korala i riba, a posetioci mogu da vide živopisni morski život dok rone čistim vodama.

Ostrvo Bawe: Ostrvo Bawe je malo privatno ostrvo koje se nalazi uz obalu Zanzibara i nudi odlične mogućnosti za ronjenje. Posetioci mogu da vide razne morske životinje, uključujući morske kornjače, grebenske ajkule i šarene ribe.

Ostrvo Tumbatu: Ostrvo Tumbatu se nalazi na severozapadnoj obali Zanzibara i poznato je po svojim netaknutim plažama i kristalno čistim vodama.

Privremena tetovaža kanom (Henna tatto)

Henna bodi art, takođe poznat kao mehndi, je tradicionalni oblik privremene dekoracije tela koji uključuje nanošenje paste napravljene od zgnječenih listova kane na kožu kako bi se stvorili složeni ukrasni dizajni. Henna bodi art se praktikuje vekovima u mnogim kulturama, posebno u Južnoj Aziji, na Bliskom istoku i u severnoj Africi, za različite prilike kao što su venčanja, festivali i proslave.

 

Pasta od kane se obično nnakon nanošenja ostavlja na koži nekoliko sati kako bi boja mogla da oboji kožu, a zatim se uklanja, ostavljajući crvenkasto-braon mrlju na koži, koja postepeno potamni u narednih 24-48 sati. Konačna boja crteža  zavisi od različitih faktora kao što su kvalitet paste od kane, tip kože i dužina vremena dok pasta ostane na koži.

Henna bodi art se često odlikuje zamršenim i delikatnim dizajnom, uključujući cvetne motive, tačke, geometrijske šare i kulturne simbole, koje umetnik stvara slobodnom rukom. U proseku, kana obično ostaje na koži oko 1 do 3 nedelje.

Ovaj vid ulepšavanja se generalno smatra bezbednim za većinu ljudi, jer je kana prirodan proizvod i ne sadrži štetne hemikalije. Međutim, važno je da budete oprezni i izaberete umetnike kane koji koriste čistu, prirodnu pastu bez ikakvih štetnih aditiva ili hemikalija.

 

Savet: Pored toga, uvek je dobra praksa da uradite patch test na maloj površini kože pre nego što nanesete kanu na veću površinu da biste proverili da li ima neželjenih reakcija, posebno ako imate osetljivu kožu ili poznate alergije.

Kada je u pitanju noćni život, Zanzibar možda nije poznat po divljoj i užurbanoj sceni, ali ovaj ostrvski raj na obali Tanzanije itekako nudi svoj jedinstveni šarm i nezaboravna iskustva nakon zalaska sunca.


Jedan od vrhunaca noćnog života Zanzibara čine zabave na plaži koje oživljavaju tokom turističke sezone. U oblastima kao što su Nungwi i Paje netaknute plaže prirodna su pozornica za opuštena i ležerna okupljanja uz piće gde možete plesati pod zvezdama i uživati u muzici uživo ili uz DJ-a. Zamislite sebe kako se njišete u ritmu afričkih taktova sa nogama u pesku, okruženi mirnim ambijentom okeanske noći.

 

Ako više volite urbaniji i moderniji noćni život, Zanzibar širom svog ostrva takođe ima barove i klubove, slične onima na koje smo mi navikli. Od Stone Town-a do Nungwija i Pajea, možete pronaći objekte popularne među turistima i lokalcima, nudeći dobru interkulturalnu zabavu uz piće i muziku. Na ovakvim mestima se pleše, bez problema konzumira alkohol, uživa u žurkama u bazenu i gleda disko kugla na plafonu zvana zvezdano nebo. Živa muzika, plesni nastupi i drugi oblici zabave, pružaju atmosferu za pamćenje svim ljubiteljima noćnog života.

Bilo da plešete na plaži, istražujete živahnu noćnu pijacu Forodhani Gardens ili uživate u piću u lokalnom baru, scena noćnog života Zanzibara je ona koja vam može pružiti nezaboravne trenutke i dublje razumevanje kulture i načina života ostrva. Dakle, dok ste na Zanzibar, ne propustite priliku da doživite njegov noćni život i stvorite uspomene sa ove egzotične destinacije koje će trajati večno.

Miljana Marković

Pridruži mi se na YouTube-u

Ukoliko ti nedostaje inspiracija za planiranje tvoje sledeće avanture, možda je možeš pronaći u turističkom vodiču kroz Jordan ili Rtanj. Vidimo se na sledećoj destinaciji!

Pitanja?

Osećajte se slobodno da postavite bilo koje pitanje, pošaljete predlog ili jednostavno podelite svoje mišljenje.

 

Radujem se vašoj poruci!

Saznaj prvi o novim avanturama 🙂

No spam, just healthy inspiration!