Jordan

Dobro došli u Jordan, zemlju prepunu drevne istorije i bogatog kulturnog nasleđa. Smešten u srcu Bliskog istoka, Jordan je zemlja upečatljivih kontrasta, od pustinjskih predela Wadi Ruma, preko živopisnog grada Amana, mirnih voda Mrtvog mora do ruševina Petre koje izazivaju strahopoštovanje.

 

Dok istražujete Jordan, otkrićete zemlju gostoprimstva i topline, gde se drevne tradicije još uvek slave i gde se savremeni život besprekorno stapa sa prošlošću.

Kako stići do Jordana

Najpovoljniji i najbrži način da se od Srbije stigne do Jordana jeste avionom. Ne postoje direktni letovi između ove dve zemlje, ali postoji nekoliko avio-kompanija koje nude presedajuće letove. Mi smo leteli iz Budimpešte do koje smo došli kombi prevozom koji je organizovala turistička agencija, a zatim smo odatle leteli za Aman, glavni grad Jordana.

 

Jordan poseduje još jedan aerodrom, u gradu Akaba koji je smešten na Crvenom moru, pa u njemu turisti često letuju.

 

Viza za ulazak u Jordan dobija se na njihovom aerodromu i besplatna je. Nije potrebno poneti nikakvu posebnu dokumentaciju.

 

Ono što ipak jeste bitno je da se putem zvaničnog sajta Kraljevine Jordana i da zatim sačuvate QR kod koji ćete dobiti po popunjavanju obrasca. Nama niko nije proveravao niti tražio ništa sem pasoša, ali je svakako poželjno imati svu potrebnu dokumentaciju koja podrazumeva i ovaj QR kod.

 

Savet: Ne zaboravite na putno zdravstveno osiguranje.

 

Smeštaj

Što se smeštaja tiče bili smo smešteni u hotelu svakog dana, sem tokom obilaska pustinje Wadi Rum kada smo noćili u kampu. Tokom toplijih meseci noćenje u pustinji pruža neopisiv doživljaj i moguće je spavati na dušeku ispod neba prepunog zvezda. Svaki vid smeštaja imao je zasebne krevete, Wi-Fi i sopstvena kupatila, a gradovi u kojima smo noćili bili su Aman, Wadi Musa, Petra i Akaba.

 

Savet: Ponesite pidžamu dugih rukava jer čak i leti temperature tokom noći znaju biti veoma niske. 

Hrana i piće

Jordanska kuhinja predstavlja kombinaciju bliskoistočnih i mediteranskih uticaja, sa fokusom na korišćenje svežih, lokalnih namirnica.

 

U hotelima i restoranima se za doručak uglavnom služi njihov tradicionalni hleb od kojih je najpoznatiji Shark-tanak, beskvasni hleb, kuvana jaja, viršle sa povrćem, humus, razni umaci i namazi poput lebneha-gustog sira napravljenog od jogurta, zatim razne vrste svežeg povrća i naravno domaće masline.

 

Ručak i večeru po pravilu obeležava više vrsti pirinča, a kao glavno jelo obično se služi Maqluba, obilno jelo spremljeno u loncu, napravljeno od pirinča, pilećeg mesa i povrća, kuvano u slojevima, a zatim okrenuto naopačke da bi se poslužilo.

 

Ukoliko budete želeli da osetiti sladak ukus arapske kuhinje, obavezno potražite desert pod nazivom Knafeh, napravljen od slojeva iseckanog filo testa, sira i sirupa, koji se često servira sa pistaća na vrhu.

 

Kada je reč o piću, alkohol je naravno teško pronaći i služi se tek u ponekom hotelu ili modernijem baru, podrazumeva se, po enormnim cenama. Svakako, ono što treba probati jesu sveže ceđeni sokovi, a moji favoriti su limunana-sok od limuna i nane i ceđeni sok od nara. Kafa se u Jordanu pije koliko i čaj, pa možete probati više vrsti svega, te iskoristite priliku da sem začinjene arapske kafe sa izuzetno jakom aromom eksperimentišete i sa ostalim tradicionalnim toplim napitcima.

 

Jordan spada u jednu od tri najsiromašnije države kada je reč o zalihama vode i uglavnom se snabdeva prerađujući morsku i tehničku vodu, ponajviše kišnicu. Na krovovima svih zgrada se nalaze cisterne zapremine oko 6000 litara koje se jednom nedeljno dopunjavaju vodom, a ukoliko stanovnici potroše zalihe pre naredne dopune moraju doplatiti oko 100eura za novu.

U supermarketima i prodavnicama, cena flaše vode od 500 ml može se kretati između 0,20 i 0,70 jordanskih dinara (oko 30 centi i jednog eura), a boca od 1,5 l između 0,60 i jednog JD (oko 80 centi i 1,3 eura). U turističkim sredinama i pustinjskim predelima cena flaširane vode može biti znatno viša, ali većina hotela svojim gostima nudi besplatnu flaširanu vodu.

 

Savet: U Jordanu se generalno voda sa slavine ne preporučuje za piće, iako je u redu, recimo, oprati zube njome.

Valuta

Zvanična valuta Jordana je jordanski dinar (JOD), poznat i kao „JD“. Jedan dinar se deli na 1000 filsa. Jordanski dinar je jedna od najjačih valuta u regionu Bliskog istoka.

 

JD je u Jordanu široko prihvaćen, a mnoga preduzeća i hoteli će prihvatiti i  glavne strane valute kao što su američki dolari i eure kao plaćanje, iako možda neće ponuditi baš najpovoljniji kurs.

 

Preporučljivo je da zamenite svoju valutu u zvaničnoj menjačnici ili banci kako biste dobili najbolji mogući kurs. U svako gradu možete pronaći dobro poznati Western Union menjačnice, a i bankomati su široko dostupni u Jordanu i mnogi od njih prihvataju međunarodne bankovne kartice.

 

Savet: Najbolje ćete proći ukoliko u Jordan ponesete dolare i tamo ih zamenite za lokalnu valutu, ali i euri su sasvim prihvatljivi.

 

Savet: Neretko se dešava da radnici u menjačnicama traže pasoš svojih mušterija na uvid, pa imajte to na umu pre odlaska u menjačnicu.

 

Religija

Islam je zvanična religija Jordana i igra značajnu ulogu u kulturi i načinu života čitave zemlje. Dakle, Jordan je pretežno muslimanska zemlja, sa oko 95% stanovništva koje praktikuje sunitski islam, dok se preostalih 5% opredeljuje za druge religije, kao što su hrišćanstvo. Jordan je poznat po svojoj verskoj toleranciji, a ustav zemlje garantuje slobodu veroispovesti.

 

Prema islamskom zakonu poligamija je legalna u Jordanu i omogućava muškarcu da oženi do četiri žene pod uslovom da može da ih tretira jednako i da njima i njihovoj deci obezbedi adekvatne životne potrebe.
Vredi napomenuti da iako je poligamija legalna u Jordanu, ona nije široko praktikovana, niti društveno prihvatljiva u modernom jordanskom društvu. Mnogi Jordanci vide ovu praksu kao zastarelu i preferiraju monogamne odnose. Poslednjih godina, bilo je poziva da se reformišu zakoni u vezi sa poligamijom u Jordanu, a neki tvrde da bi to trebalo zabraniti ili ograničiti na izuzetne slučajeve.

 

Sadašnji kralj Jordana je Njegovo Veličanstvo kralj Abdullan II bin Al-Hussein. Došao je na tron 7. februara 1999. godine, nakon smrti svog oca, kralja Husseina. Kralj Abdullah II je direktni potomak proroka Muhameda u 43. generaciji i široko je poštovan kako u zemlji tako i na međunarodnom nivou zbog svog liderstva, diplomatskih veština i posvećenosti reformama i modernizaciji.

 

Sadašnja kraljica Jordana je Njeno Veličanstvo kraljica Rania Al Abdullah i veoma je cenjena pre svega zbog zalaganja za prava žena i dobrobit dece.

Kada je najbolje posetiti Jordan

Najbolji meseci za putovanje u Jordan su tokom proleća (od marta do maja) i jeseni (od septembra do novembra), kada su temperature blage i prijatne i kada su šanse za ekstremne vremenske uslove manje.

 

Tokom proleća, temperature su obično tople tokom dana, ali hladne noću, što ga čini idealnim vremenom za aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje i istraživanje pustinjskih pejzaža. Divlje cveće takođe cveta tokom ovog perioda, što doprinosi lepoti zemlje.

 

Jesen je podjednako dobro vreme za posetu Jordanu, sa toplim danima i hladnim noćima, i dodatnom pogodnošću manjeg broja turista. Moj prvi izbor bi verovatno bio oktobar.

 

Savet: Tokom Ramazana (islamski sveti mesec posta i molitve) radno vreme je izmenjeno, kao i mnoge aktivnosti, što treba uzeti u obzir prilikom odabira perioda za  putovanje.

Šta obući

Odeća:
Garderoba koju ćete poneti naravno zavisi od doba godine kada putujete, pa se tako lagana, prozračna odeća preporučuje za tople prolećne i vruće letnje mesece (od aprila do septembra), sa košuljama dugih rukava i pantalonama za zaštitu od sunca i komaraca. Damama haljine i suknje ispod kolena mogu biti veoma praktične.

 

Savet: Ponesite više pari unihopa i hulahopki jer se tokom dana temperature mogu drastično menjati.


U zimskim i jesenjim mesecima (oktobar-mart) temperature mogu značajno pasti, pa je važno spakovati toplu odeću poput džempera, jakni i kaputa.


Generalno se za putovanja tokom cele godine preporučuje da spakujete skromnu odeću koja pokriva ramena i kolena, posebno kada posećujete verska mesta ili konzervativna područja. Takođe je dobra ideja poneti maramu ili šal da pokrijete glavu i ramena kada je to potrebno, na primer kada ulazite u džamije ili druga verska mesta.

 

Savet: Spakujte autan i kremu za sunčanje.

 

Savet: Tajna dobro organizovanih odevnih kombinacija je u slojevitom oblačenju jer se temperature u Jordanu menjanju iz minute u minut. Dakle ponekad u istom danu može biti neophodna majica kratkih rukava, džemperčić i deblja jakna.

 

Obuća:

Udobne, čvrste cipele ili patike neophodne su tokom cele godine za putovanje u Jordan, jer ćete verovatno mnogo hodati i planinariti.
Sandale ili japanke su odlične za vruće letnje mesece, posebno kada posećujete plažu ili bazene.
Takođe je dobra ideja spakovati deblje čarape, posebno u zimskim mesecima kada temperature mogu značajno pasti.

 

Svakako, važno je proveriti vremensku prognozu i planirati u skladu sa tim, ali poneti laganu i skromnu odeću, kao i udobnu i čvrstu obuću, obezbediće da ste spremni za putovanje u Jordan tokom cele godine.

 

Savet: Dobro je uvek imati hanzaplast kod sebe za slučaj neplaniranih žuljeva tokom višečasovnih šetnji.

Suveniri

Pored prelepih uspomena i novih poznanstava uvek je lepo sa putovanja poneti i neki predmet koji će vas i vama najdraže sećati na posećenu državu.

 

Rukotvorine: Jordan ima izuzetnu kolekciju ručno rađenih radova, sve od ručno tkanih tepiha i marama do grnčarije, keramike i staklenih predmeta. Ovi predmeti se često prodaju na bazarima – tradicionalnim pijacama i predstavljaju odlične suvenire koji prikazuju umetničko i kulturno nasleđe zemlje.

 

Savet: Ovakvi proizvodi, kao i magneti, najjeftiniji su u Petri.

 

Nakit: Jordan je takođe poznat po svom jedinstvenom i detaljnom dizajnu nakita, sa mnogim komadima koji sadrže poludrago kamenje i druge tradicionalne motive. Potražite komade napravljene od srebra ili zlata ili sa ikoničnim dizajnom u beduinskom stilu.

 

Začini i začinsko bilje: Ova država je dom bogate kulinarske tradicije, a mnogi posetioci odlučuju da kući donesu pakete lokalnih začina i bilja kako bi kod kuće ponovo oživeli ukuse zemlje. Obratite pažnju na popularne začine kao što su za’atar, sumak i kim.

 

Maslinovo ulje: Jordan je takođe poznat po proizvodnji visokokvalitetnog maslinovog ulja, odličan izbor za ljubitelje ukusnih i zdravih suvenira.

 

Mozaici i antikviteti: Za one koji su zainteresovani za istoriju i arheologiju, Jordan je riznica drevnih artefakata i mozaika. Iako je ilegalno izvoziti antikvitete iz zemlje, još uvek možete pronaći visokokvalitetne replike i reprodukcije koje čine lepe i jedinstvene suvenire.

 

Savet: U blizini Mrtvog mora nalazi se fabrika u kojoj pored kozmetičkih proizvoda nastalih od blata možete uživo prisustvovati izradi mozaika i naravno, pazariti ih.

 

Savet: Ne zaboravite da prilikom kupovine suvenira uvek vodite računa o lokalnim običajima i zakonima i da preko granice ne smete preneti suvenire poput noževa ili originalnog pustinjskog peska, školjki i slično.

Aman (Amman)

Aman je glavni i najveći grad Jordana, koji se nalazi u severozapadnom delu zemlje. Grad ima bogatu istoriju koja datira još od neolita, a danas i populaciju od preko 4 miliona ljudi, što ga čini najnaseljenijim gradom u Jordanu. To je takođe politički, kulturni i ekonomski centar zemlje, sa mnogim vladinim institucijama, univerzitetima, muzejima i preduzećima koja se tamo nalaze.

 

Grad ostavlja utisak mesta na kome bi svako mogao da pronađe ono što traži i dom je nekoliko istorijskih znamenitosti i turističkih atrakcija, a neke od onih koje ne smete propustiti su:

Rainbow Street

Rainbow Street (Ulica duge) je popularna i živahna ulica koja se nalazi u srcu Amana i poznat je po svojim živopisnim zgradama, modernim kafićima, restoranima i prodavnicama, kao i po živom noćnom životu. Danas je ulica dom mešavine tradicionalne i moderne arhitekture i postala je centar kreativnosti i preduzetništva. Zbog same fotogeničnosti ulice mnogi sirijski i jordanski filmovi i serije snimani su u njoj.

 

Mi smo odlučili da predah napravimo u kafiću duge porodične tradicije pod nazivom Mijana iz koga se pruža izvanredan pogled na čitavu ulicu.

 

Citadela

Citadela, poznata i kao Jabal al-Qal’a, je istorijsko mesto koje se nalazi na vrhu brda u srcu Amana.
Bila je naseljena još od bronzanog doba, a tokom vekova je korišćena kao tvrđava, kraljevska palata i verski centar. Danas posetioci mogu istražiti ruševine različitih istorijskih građevina, poput Herkulovog hrama, Omajadske palatu i Vizantijske crkve.

 

Citadela je lokalitet  koji vredi obići naročito zbog prelepog pogleda koji njena pozicija pruža na grad. Upravo ova destinacija izbor je mnogih mladenaca za fotografisanje na dan venčanja i gotovo je neminovno da ćete prisustvovati jednom od njih, što daje posebnu draž i osećaj čitavom iskustvu.

 

Savet: U cenu ulaznice uključena je i poseta malom muzeju koji prikazuje artefakte iz istorije Citadele, uključujući grnčariju, novčiće i nakit.

 

Džamija kralja Abdullaha

Džamija kralja Abdullaha svoje ime dobila je po prvom kralju Jordana i danas ne predstavlja samo versko mesto, već i glavnu turističku atrakciju ove države, koju svake godine poseti hiljade ljudi iz celog sveta. Otvorena je i za nemuslimane i za obilaske sa vodičem, a od posetilaca se očekuje da izuju cipele pre ulaska u molitvenu salu.

 

Žene su dužne da pokriju kosu – marame su dostupne na ulazu u džamiju zajedno sa abajama (crna haljina pune dužine) za pokrivanje golih ruku, nogu ili farmerki oba pola.

 

Džamija može da primi do 7.000 vernika istovremeno, a ima i veliku salu za molitve za žene, biblioteku i nekoliko učionica za islamske nauke. Pored toga, džamija poseduje i veliko dvorište, koje se koristi za obeležavanje verskih praznika i drugih događaja.

 

Arhitektura džamije kombinuje tradicionalne islamske i moderne elemente i ima veliku centralnu kupolu, četiri manje kupole i dva minareta visine 85 metara. Unutrašnjost džamije ukrašena je složenom kaligrafijom i geometrijskim šarama, kao i lusterima i vitražima.

Novi Aman je moderan i razvijen deo grada Amana, glavnog grada Jordana. Nalazi se zapadno od istorijskog centra grada i karakteriše ga savremena arhitektura, luksuzna naselja i moderni sadržaji.
Ovo područje takođe ima nekoliko luksuznih hotela, restorana i vrhunskih tržnih centara, što ga čini popularnom destinacijom za turiste i imućne lokalno stanovništvo. Područje je povezano sa ostatkom grada mrežom autoputeva, mostova i tunela, a takođe ima i dobro razvijen sistem javnog prevoza, uključujući i sistem metroa koji je trenutno u izgradnji.


Novi Aman je takođe poznat po brojnim parkovima i zelenim površinama, koje pružaju ponekad preko potrebno bekstvo od gradske vreve. Najveći park u ovoj oblasti je Park kralja Huseina, koji pokriva površinu od 300 hektara i sadrži nekoliko rekreativnih sadržaja, uključujući jezero, igrališta i sportske terene. Iako to može biti odstupanje od tradicionalnog šarma istorijskog centra grada, obilaskom ovog dela Amana doživećete jedinstveno i savremeno iskustvo glavnog grada Jordana.

 

Džeraš (Jerash)

Džeraš, nekadašnji Beverly Hills, je drevni grad koji se nalazi na otprilike 48 kilometara severno od glavnog grada Amana. Smatra se jednom od najbolje očuvanih rimskih ruševina van Italije i to isključivo zbog bogatstva svojih stanovnika koji su angažovali i finansirali najbolje arhitekte i inženjere tokom izgradnje grada.

 

O bilionskom bogatstvu građanstva svedoči činjenica da je tokom jakog zemljotresa koji je 749. godine uništio gotovo celi Jordan, preživela većina ovog grada.

 

U gradu se održava godišnji Džeraš festival, koji je proslava jordanske kulture i uključuje muzičke, plesne i pozorišne predstave. Danas Džeraša mami posetioce mogućnošću da istraže ruševine drevnog grada, koji uključuju masivnu Ovalnu plazu, Artemidin hram, Hadrijanov luk, hipodrom i Južno pozorište. Ruševine su izuzetno dobro očuvane i svaki putnik uživaće u detaljima stubova, mozaika i rezbarenja koji su preživeli vekovima.

 

Savet: Ukoliko Džeraš bude jedan od prvih lokaliteta koji posetite, preskočite kupovinu suvenira jer su cene znatno veće u odnosu na, recimo, Petru.

Reka Jordan

Reka Jordan je reka na Bliskom istoku koja se uliva u Mrtvo more i značajan je u nekoliko religija, uključujući hrišćanstvo, judaizam i islam.

 

U hrišćanstvu, reka Jordan je poznata po svojoj povezanosti sa Isusom Hristom, za koga se veruje da ga je Jovan Krstitelj krstio u reci. Ovaj događaj se smatra početkom Isusove javne službe i mnogi hrišćani ga veličaju kroz praksu krštenja.

Prema islamskoj tradiciji, Poslanik Musa je poveo decu Izraela preko reke Jordan nakon njihovog izlaska iz Egipta i primio božansko otkrivenje od Alaha (Boga) na njenim obalama. Reka se takođe pominje u Kuranu, islamskoj svetoj knjizi, koji je opisuje kao jedan od znakova Alahove moći i slave.

Tačna lokacija Isusovog krštenja nije poznata sa sigurnošću, ali se veruje da se dogodilo u blizini današnje granice između Jordana i Izraela. Geografski gledano sama reka poredstavlja granicu između ove dve države i posetioci ovog lokaliteta sa obe strane mogu preko puta sebe videti ljude u drugoj državi koji su došli sa istom namerom kao i oni, da posete ovo značajno mesto. Lokacija je popularna destinacija za hrišćanske hodočasnike i posetioce, a u okolini se nalazi nekoliko crkava i bazena za krštenje.

Mrtvo more

Mrtvo more, svetski proslavljeno fotografijom žene koja plutajući u njemu čita novine, je slano jezero koje se graniči sa dve države, Jordanom na istoku i Izraelom na zapadu. Ono se nalazi na više od 400 metara ispod nivoa mora i predstavlja najnižu tačku na zemlji, dugačko je 50, a široko 12km.


Mrtvo more je jedno od najslanijih vodenih površina na svetu, sa slanitetom koji je više od deset puta veći nego u okeana. Visoka koncentracija soli otežava opstanak većine živih organizama u vodi, te ih gotovo i nema.


Dokazano je da su blato i voda Mrtvog mora bogati mineralima koji imaju lekovita svojstva i koriste se u raznim kozmetičkim i terapeutskim proizvodima. Takođe se veruje da voda ima terapeutske koristi za stanja kao što su psorijaza i reumatoidni artritis. Preporučuje se 15 minuta kupanja, zatim mazanje blatom u istom trajanju i na kraju još 15 minuta provedenih u vodi.

 

Obala Mrtvog mora bogata je privatnim plažama sa ležaljkama i tuševima koje se uglavnom nalaze u sklopu hotela, čiji gost ne morate biti da bi ih koristili.

Planina Nebo

Planina Nebo je istorijsko i versko mesto koje se nalazi u blizini grada Madabe. Poznato je kao mesto gde je Mojsije poslednji put video ,,Obećanu zemlju“ pre nego što je umro. Veruje se da je planina i mesto gde je Mojsije sahranjen, iako se ne zna tačna lokacija njegovog groba. Planina Nebo ima veliki značaj u hrišćanskoj, jevrejskoj i islamskoj veri.

 

Na ovom mestu možete uživati u prelepom panoramskom pogledu na okolni pejzaž, uključujući Mrtvo more, reku Jordan i brda Jerusalima. Danas se na planini nalazi i franjevačka crkva i muzej koji čuva drevne artefakte i mozaike.

 

Savet: Za odlazak na ovu planinu obavezno ponesite topliju garderobu jer vetar na njoj ume biti izuzetno jak.

Petra

Glavna senzacija čitavog Jordana jeste drevni grad i nekadašnja prestonica Nabatejskog carstva, Petra. Poznat je po svojoj zadivljujućoj arhitekturi isklesanoj u stenama i istorijskom značaju. Neretko ga nazivaju i ,,Gradom ruža‘‘ zbog prelepe crvenkasto-ružičaste boje stena u kojima živi vekovima.


Grad Petra je osnovan oko 4. veka pre nove ere. Njegova jedinstvena lokacija u dolini okruženoj neravnim planinama učinila ga je lako odbranjivim i strateški dobrim mestom ukrštanja za trgovačke puteve koji su povezivali Kinu, Indiju i Arabiju sa Mediteranom. Petra je vekovima napredovala kao centar trgovine i kulture, sve dok nije postepeno napuštena i zaboravljena u 8. veku nove ere.
Ponovno otkrivanje grada početkom 19. veka od strane švajcarskog istraživača Johana Ludviga Burkhardta vratilo je Petri pažnju sveta.

Od 2009. Petra je pod zaštitom UNESC-a, a 2009. godine dobila je nagradu za najposećenije svetsko čudo na svetu sa oko milion posetilaca.

Najpoznatija građevina u Petri je Riznica, koja je uklesana u visoku stenu od peščara, a zanimljiva je činjenica da ona zapravo uopšte nije bila riznica, već grobnica izgrađena za nabatejskog kralja.

 

Pored svojih arhitektonskih čuda, Petra nudi i zadivljujući prirodni pejzaž, uključujući raznobojne litice od peščara, planine i pustinje. Posetioci mogu da istražuju grad šetajući, a u cenu karte uključeno je i jahanje konja, dok se obilazak na kamilama i magarcima dodatno naplaćuje.


Petra nije samo popularna turistička destinacija već i simbol bogate istorije i kulturnog nasleđa Jordana. Prikazan je u brojnim filmovima i knjigama, uključujući Indijana Džonsa i Poslednji krstaški rat.

 

Savet: Za obilazak Petre potrebno je izdvojiti više od jednog dana, a o njenoj veličini svedoči činjenica da je otkriveno tek 15% čitavog grada.

 

Savet: Zbog velike posećenosti ispred same riznice je uvek ogromna gužva, zbog toga beduini nude pratnju do vidikovaca sa kojih nastaju najlepše slike. Cena ove usluge je oko 7 eura po osobi, ali je vredna svakog centa jer omogućava potpuni doživljaj ovog magičnog mesta.

 

Savet: Ispred riznice postoji prodavničica gde možete kupiti napitak i koristiti toalet, pa savetujem da isplanirate koji sat za predah i uživanje na ovom mestu.

Wadi Rum pustinja

Wadi Rum je zaštićeno pustinjsko područje poznato i kao Mesečeva dolina po svom upečatljivom pejzažu od crvenih peščara, dubokih kanjona i jedinstvenih stenskih formacija. Upravo zbog svoje vanzemaljske lepote smatra se najlepšom putsinjom na svetu i u njoj su snimani mnogi filmovi poput Zvezdanih Ratova i Diznijevog Aladina.

 

Područje je bilo naseljeno ljudima od praistorije, a tu se nalaze mnoge drevne ruševine i rezbarije na stenama. U stvari, region je 2011. godine proglašen UNESCO-vom svetskom baštinom kao priznanje za njegov izuzetan prirodni i kulturološki značaj.

 

Posetioci mogu odsesti u jednom od mnogobrojnih kampova, spavati pod zvezdanim nebom, jahati kamile, konje ili istražiti oblast vozilom na četiri točka.

 

Vlasnici kampova su isključivo beduini kojima je kralj pre par godina omogućio iznajmljivanje dela pustinje po mesečnoj ceni od oko 1300e, a time i izgradnju kampova. U samim kampovima ćete uživati u tradicionalnoj hrani i biti velikodušno posluženi domaćom kafom i čajem od strane beduina. Upravo na ovom mestu, uz muziku, vatru i zvezdano nebo, zahvaljujući našim domaćinima, stvorili smo neke od najlepših uspomena sa ovog putovanja.

 

Savet: Temperatura u pustinji u bilo koje doba godine može pasti ispod nule, pa zato ponesite toplu garderobu, koja će vam dobro doći i tokom popularne vožlje kvadovima kroz pustinju (ukoliko se za nju odlučite).

 

Savet: Ukoliko je vreme toplo, ne ustručavajte se da od beduina zatražite dušek za spavanje pod zvezdanim nebom, u hotelu sa najviše zvezdica na svetu.

 

Akaba (Aqaba)

Akaba je primorski grad koji se nalazi u najjužnijem delu Jordana i popularna je turistička destinacija zbog svojih prelepih plaža, tople klime, kulturnih znamenitosti i modernih restorana.

 

Ono što Akabu izdvaja od ostalih gradova Jordana jeste izlaz na Crveno more koji je dobila od Saudijske Arabije, zauzvrat joj dajući deo svoje pustinje. Nažalost, upravo taj deo koji je Jordan poklonio Saudijskoj Arabiji bio je bogat kasnije otkrivenom naftom i od tog momenta Jordan je postao bogatiji za deo mora, ali i siromašniji za čitavo bogatstvo. Ovu informaciju dobili smo od lokalaca i nisam uspela da je potvrdim nigde na internetu, tako da nisam u potpunosti sigurna u njenu istinitost.

 

Politiku na stranu, grad Akaba je poznat po zapanjujućoj morskoj prirodnoj lepoti, što ga čini popularnom destinacijom za ronjenje. Posetioci se takođe mogu oprobati u raznim sportovima na vodi kao što su jet ski, parasailing i jedrenje na dasci.
Mi smo dan proveli uživajući u šestočasovnom krstarenju vodama Crvenog mora, ručku i dobroj muzici na brodu i istraživanju podvodnog muzeja i fascinantnih korala roneći.

 

Savet: Ukoliko se odlučite za ronjenje sa bocama imajte na umu da se prilikom prijavljivanja za krstarenje brodom ovaj zahtev mora posebno napomenuti.

 

Grad ima živahnu kulinarsku scenu, sa širokim spektrom restorana koji služe tradicionalnu jordansku kuhinju, kao i internacionalna jela. Bar po nazivu ,,Neptune‘‘ nalazi se na kraju šetališta i nalik je našim kafićima, poseduje bilijar i čudno pristupačne cene alkoholnih pića.

 

Savet: U baru ,,Neptune‘‘ možete probati tradicionalno ,,Petra‘‘ pivo po pristojnoj ceni za ovaj deo sveta, od 6,5 eura za pola litara.

Miljana Marković

Pridruži mi se na YouTube-u

Ukoliko ti nedostaje inspiracije za planiranje tvoje sledeće avanture, možda je možeš pronaći u turističkom vodiču kroz Zanzibar ili Rtanj. Vidimo se na sledećoj destinaciji!

Pitanja?

Osećajte se slobodno da postavite bilo koje pitanje, pošaljete predlog ili jednostavno podelite svoje mišljenje.

 

Radujem se vašoj poruci!

Saznaj prvi o novim avanturama 🙂

No spam, just healthy inspiration!